понеділок, 15 серпня 2022 р.

Марія Василівна Василащук

Марія Василащук – народна майстриня художнього ткацтва. 

Народилася 29 липня 1951 року у селі Шешорах у родині Василащуків: Василя Михайловича – лісника та Ганни Василівни – відомої ткалі, лауреата Державної премії ім. Т.Г.Шевченка. Отримала середню освіту. Вчилася на трирічних кравецьких курсах у місті Коломиї. Працювала у побуткомбінаті, пізніше – адміністратором турбази «Сріблясті водоспади», потім – у санаторії Коломийського ДОЗ (деревообробного заводу). Але всі ці роки основним її заняттям було ткацтво на власному верстаті, який онучці подарував дідусь. 

У 19 років Марія виткала першу творчу роботу – рушник «Легенда Лебединого озера». 

Її роботам притаманні і традиційний підбір кольорів, і оригінальність, і творчий пошук. Так продовжилася ще одна мистецька династія – Василащуків. Нові роботи Марії Василащук – синтез найрізноманітніших кольорів і форм. У її творчому доробку – рушники на слова українських поетів, народних пісень. Один із них, прекрасний, барвистий, виткала на пісню Володимира Івасюка «Червона рута». 

На виставці у Івано-Франківському краєзнавчому музеї експонувалися її рушники: святковий «Щедрівки», «Засвистали козаченьки» та білі орнаментальні – для сучасної оселі. 

Марія Василащук також працює у власній майстерні. На старовинному верстаті з натуральних вовняних та акрилових ниток тче доріжки, килими, рушники та одягові тканини для запасок, опинок, крайок. Узори використовує давні, притаманні цій місцевості орнаменти, але створює також свої власні. Приймає та виконує індивідуальні замовлення для колективів художньої самодіяльності України, односельців та жителів навколишніх сіл, для весільного строю.










 

Немає коментарів:

Дописати коментар