середу, 4 січня 2017 р.

Даніва Олена

    Даніва Олена проживає в м. Надвірна. За фахом економіст, за посадою – бухгалтер-ревізор контрольно-ревізійного відділу ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Творчий щлях вишивальниці розпочала в 2009 р. Особливістю робіт є те, що майстриня сама конструює виріб, продумує його дизайн, кроїть, вишиває, а потім збирає у готовий виріб вишиті деталі. Є роботи повністю зібрані ручними швами,так, як це робили в сиву давнину наші предки.  Займається етнографічною діяльністю, вивчає  характерні особливості українських старовинних сорочок різних регіонів України (Полтавщина, Київщина, Гуцульщина, Покуття, Поділля, Полісся). Застосовує давні традиційні техніки, оздоблювальні і конструктивні шви і поєднує їх у виробах сучасного крою. Майстриня опанувала такі народні автентичні українські техніки вишивки : лиштва, гуцульська низинка, покутські техніки:  «довбане» та «позаглінне», поліське заволікання, полтавське вирізування, складні мережки: шабак, настил через прутик, настил по сітці, різні види змережувань та зубцювань тощо. Як майстер вишивки дебютувала  персональною виставкою 09 листопада 2012 р.  в стінах рідного Надвірнянського коледжу Національного транспортного інституту, де навчалася в 1993-1996 роках.
    20 травня 2014 року приймала участь в другому Прикарпатському фестивалі-конкурсі дизайну одягу за мотивами народного мистецтва «Весняні Акорди»   м. Івано-Франківськ.
   2013 року була включена до каталогу «Мистецька палітра Прикарпаття», де представлені відомі майстри народних промислів нашого краю.
   Протягом 2013-2015 рр. разом з майстрами з різних міст і сіл України  приймала участь у Всеукраїнському проекті.  В рамках проекту проводила майстер-класи у м. Києві та м. Львові. В травні 2016 р. в Музеї  історії  Надвірнянщини відбувалася персональна виставка Олени Данівої.
   Майстриня продовжує дослідницьку діяльність, вивчає шви і техніки, які ще мало досліджені і не достатньо висвітлені в друкованих виданнях, приймає активну участь в культурному житті рідного міста, проводить майстер-класи і  виставкову діяльність, бере участь в науково-практичних конференціях та просвітницьких заходах.
   Своєю творчістю популяризує українські традиції вишивання, заохочує вишивальниць до застосування в своїх роботах традиційних українських технік з метою їх широкого розповсюдження і відродження традиційної української вишивки з її регіональними особливостями. 

4 коментарі:

  1. Як з Вами познайомитись? Дуже сподобались ваші вишиванки. Хотілось би замовити. Як з Вами познайомитись і поспілкуватись. м. Одеса

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Велике дякую! Напишіть мені в месенджер на fb в профіль Olena Daniva, або на електронну пошту olenadan73@gmail.com

      Видалити