пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Наталія Турчин-Синиця

Наталія Турчин-Синиця народилася в селі Стенівці Снятинського району Івано-Франківської області. Творить оригінальні вишивані полотна, застосовуючи різні техніки вишивки: хрестиком, гладдю, низинкою, мережкою, штапівкою, виколюванням – усе це виходить у неї витончено й елегантно. Інтелігентність, гарний смак, властиві Наталії Синиці, – це вроджені риси, що передаються з покоління в покоління.
    Пані Наталія та її донька Діана активно освоюють нову форму – вишивані обгортки для книжок, які символічно передають головну ідею авторського тексту. Мисткиня неодноразово брала участь у Всеукраїнському огляді творчості майстрів мистецтв, влаштовувала виставки у Чернівцях, Снятині, Ялті, Галичі, в нашому місті. Хоч би де працювала, створювала гуртки, навчала цього мистецтва інших. Підготувала й видала з вишивками гарну книжку “У вінок Кобзареві”.
    Наталія Синиця – майстриня оберегової вишиванки для якої характерні узори, вишиті на полотні темно-червоними, чорними й білими нитками. Орнамент на жіночих сорочках складався з повторюваності геометричних елементів. Пазухи та манжети рукавів прикрашалися здебільшого рослинним візерунком, до якого вводили ще й жовті, сині та зелені кольори. У яскравий геометричний і рослинний орнамент нині додають бісер, металеві блискітки, срібні та позолочені нитки, вишивають шовком, бавовняними нитками, ДМС та акрилоном.


































Немає коментарів:

Дописати коментар