неділю, 20 листопада 2016 р.

Соломко Надія

Надія Соломко народилася у Кам’янці-Подільському. За фахом – технік-електрик. В’язати навчилася у Білій Церкві, куди потрапила за направленням. Невдовзі переїхала до чоловіка на Прикарпаття. В’язала рідним і знайомим, організувала при надвірнянському клубі бурильників курси в’язання. Продовжила вчити цьому бажаючих і на Івано-Франківському радіозаводі, де згодом пропрацювала на АТС понад 20 років.
    Техніка, у котрій працює Надія Соломко, – єдина в Україні, переконують фахівці. Однак це видно і неозброєним оком – жінка творить в’язані картини. Техніка, яку всі використовують для створення одягу, пані Надія перевела у мистецьку площину. Як це вона робить, збагнути важко.
    Перша робота – двометрове полотно із зображенням Ісуса Христа. У техніці релігійних зображень за схемами доктора Блажейовського створила 21 оригінальний твір, левова частка яких відтворює біблійні сюжети. Це ікони “Богородиця”, “Плащаниця”, “Різдво Христове”, “Благовіщення”, “Богоявлення”, “Вербна неділя”, “Воздвиження Чесного Хреста”, “Стрітення”…
    Надія Соломко планує ще доповнити цю релігійну “серію” картинами “Воскресіння”, “Успіння Богородиці”, “Таємна вечеря”. Працює вона і над портретами Івана Павла ІІ, митрополита Андрея Шептицького, молодого Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, інших видатних українців. Програма ж максимум у жінки – 200 в’язаних полотен.













Немає коментарів:

Дописати коментар